HELP! mijn kind is zo gevoelig

Als ouder(s) van een gevoelig kind kun je je soms best alleen voelen staan. 

 

Nieuwetijdskind of van alle tijden?

Jouw kind is anders dan andere kinderen. Je kind kan misschien niet zo goed vriendjes maken. Vertelt thuis honderduit, maar op school is je kind een muurbloempje of tijdens een feestje kruipt je kind bijna weg. Je kind vindt bepaalde kleren niet fijn om te dragen. Leren zwemmen is een hele uitdaging, want je kind durft niet op zijn/haar rug te zwemmen. Je kind is extreem verdrietig als er een huisdier is overleden en/of kan heel moeilijk afscheid nemen van eenmaal gemaakte vriendjes. Bijvoorbeeld op de camping. Er zijn veel soorten 'gevoeligheden', het kan zijn dat je je kind in geen één beschrijving van hierboven herkent. Er zijn namelijk ook kinderen met heel druk gedrag, maar die toch ook onder de noemer van een 'gevoelig kind' vallen.

Tegenwoordig valt de term Nieuwetijdskind vaak. Klopt dat wel? Ook honderd jaar geleden waren er al gevoelige kinderen/mensen, alleen noemden ze dat anders. Een kind was toen gewoon 'vervelend' en daarmee was het afgedaan. Als gevoelig persoon voel je je vaak bijzonder, maar als je om je heen eens rond gaat vragen, zal je merken dat meer mensen zich in 'gevoelig zijn' herkennen. 20% van alle mensen valt onder de noemer 'hooggevoelig', dus dat zijn er nogal wat. En als je een hooggevoelig kind hebt, dan is de kans groot dat jij en/of je partner dat ook zijn!

 

Verschillende gevoeligheden

Zoals ik hierboven beschrijf zijn er veel verschillen in 'gevoelige kinderen', daarom is er ook niet één oplossing die voor alle kinderen werkt. Een combinatie van oplossingen is meestal het effectiefst. Gevoeligheid kan heel goed bij de basis aangepakt worden met reflex integratie . Door eenvoudige motorische oefeningen kunnen gevoeligheid, angsten en gebrek aan weerbaarheid bij het begin worden aangepakt. Vaak zie je namelijk dat angsten tijdens de zwangerschap en/of een niet goed verlopen bevalling kunnen zorgen voor bepaalde gevoeligheden bij je kind.

 

Cognitieve training

Ook een cognitieve training werkt goed bij gevoelige kinderen. Je kind denkt namelijk vaak in niet handige gedachten: "ik kan het toch niet", "ze vinden mij niet leuk", "ik ben dom", etc. In de Ik ben OKÉ! training leert je kind dat je de baas over je gedachten kunt worden en dat door anders te gaan denken, dingen ineens wel gaan lukken. Deze training is speciaal ontwikkeld om gevoelige kinderen weerbaarder te maken.

 

Leerproblemen

Bij gevoelige kinderen zie ik ook vaak leerproblemen voorbijkomen. Enerzijds doordat je kind in de klas vaak niet durft aan te geven dat hij/zij iets niet snapt en anderzijds dat hij/zij door nog storende babyreflexen moeilijker tot leren kunnen komen. Het leren met paarden  is uitermate geschikt voor gevoelige kinderen. Een paard/pony zal niet oordelen als je kind een fout maakt, hij is heel vergevingsgezind! Je kind krijgt de kans om zoveel te herhalen als nodig is, de pony vindt dat prima. Ondertussen kan je kind even met de pony knuffelen, zodat eventueel ontstane stress tijdens een oefening direct wordt afgevoerd.

 

"Ik heb geleerd dat ik niet overal een probleem van hoef te maken en als je boos bent je dat gewoon moet zeggen. En als het ergens heel druk is dat je dan gewoon even weggaat en niet blijft staan of zitten en de ontspanningsoefeningen zijn ook heel erg fijn als je je niet fijn voelt. Ik vond het leerzaam en renilde vond ik hartstikke leuk." (Time, 10 jaar.)

 

Door de 'Ik ben Oké'-training begrijpen wij nu beter hoe onze zoon zich voelt in bepaalde situaties en hoe we daar het beste mee om kunnen gaan. 
De voorbeeldverhalen, opdrachten en ontspanningsoefeningen zijn fijne hulpmiddelen die onze zoon op een snelle manier helpen van 'ojee'- naar 'oké'- gevoel. (Heidi, moeder van Time)

 


OVER RENILDE


Leren in Zicht - IK ben OKÉ! - Renilde

Hoi! Ik ben Renilde en ik ben opgeleid als leerkracht/remedial teacher (en zelf hooggevoelig) en daarnaast heb ik mij gespecialiseerd in het begeleiden van kinderen die extra gevoelig zijn (hoogsensitief). Het is heel frustrerend als je ziet dat je kind niet gelukkig is en slecht in zijn/haar vel zit. Door de problemen in zijn totaliteit aan te pakken, zowel motorisch als op cognitief vlak zal je kind daar het meeste baat bij hebben. Meer over mij


Enthousiast geworden? Je mag gerust contact met mij opnemen met jouw vragen rondom leren, gedrag en motoriek voor je kind, ik help je graag verder! 

 


Om je bericht te verwerken is het nodig om je gegevens op te slaan en te bewaren. Door het versturen van dit formulier ga je hiermee akkoord.