BLOG - 30 oktober 2020

Waarom concentreren, stilzitten of een bal vangen zo lastig is voor je kind

 

Laatst vroeg iemand aan mij: “Wat is Reflex Integratie nu precies? Het klinkt voor mij zo ingewikkeld en vaag.”

De meeste mensen kunnen nog wel iets bedenken bij het woord reflex, maar Reflex Integratie en wat het nut ervan is, dat is een groot vraagteken. Reflex Integratie is eigenlijk zo gewoon. Reflexen zijn automatische bewegingen die je maakt. Die bewegingen (reflexen) begin je al te maken als je nog bij je moeder in haar buik zit. In de baarmoeder en het eerste levensjaar zijn de hersenen nog niet in staat om zelf beslissingen te nemen. De hersenstam zorgt dan voor deze automatische bewegingen, dit gebeurt totdat het zenuwstelsel genoeg gerijpt is en het zelf in staat is om bewegingen in gang te zetten. Er zijn een hele rits bewegingen die elke foetus in een vaste volgorde tijdens het verblijf in de baarmoeder maakt.

 

Automatische bewegingen oefenen

Al die bewegingen die je dus automatisch maakt (in een reflex) zijn er voornamelijk op gericht om gemakkelijk(er) geboren te kunnen worden en de eerste maanden daarna door te komen. Nu blijkt dat als je als foetus in de baarmoeder niet al die bewegingen hebt kunnen ‘oefenen’, je daar na je geboorte last van kan ondervinden. Dit kan zijn dat je als klein kind je niet kan omrollen, niet zelfstandig kunt zitten en later als schoolkind kan je moeite hebben om een bal te vangen of je hoofd boven water te houden bij de zwemles. Ook leerproblemen kunnen hieruit voortkomen. Zoals veel moeite hebben met leren lezen, schrijven of rekenen.
Gelukkig is daar wat aan te doen. Door de bedenkers (o.a. Dr. Svetlana Masgutova en Dr. Harold Blomberg) van Reflex Integratie is heel goed gekeken welke reflexmatige bewegingen een kind in de baarmoeder maakt. Die bewegingen zijn vertaald naar oefeningen die je op elke leeftijd kunt doen en gericht zijn om die bewegingen alsnog te maken. Dit maakt dat je bijvoorbeeld niet zo snel meer valt, sneller leert fietsen, hoogtevrees en faalangst oplost of slijtage aan bijvoorbeeld heupgewrichten in de toekomst voorkomt.

 

Hieronder staan veel gehoorde klachten bij kinderen:

1. Moeite hebben om een bal te vangen
2. Moeilijk stil kunnen blijven zitten.
3. Onhandig zijn.
4. Slechte concentratie.
5. Stukken overslaan bij lezen.
6. Moeite met automatiseren; tafels leren lukt bijvoorbeeld niet.
7. Slecht handschrift.
8. Niet gemotiveerd zijn
9. Moeite om meerdere instructies te volgen
10. Angsten, moeite met keuzes maken

 

Wat kan je thuis aan doen?
Zoals ik in eerdere blogs al aangaf. Laat je kind veel spelen, vooral heel veel buiten. Een goede speeltuin kan hierbij helpen. Zo leert je kind afstanden, snelheden en dieptes in te schatten en het is goed voor de balans van je kind. De fijne motoriek kan goed geoefend worden in de zandbak, maar ook thuis in de keuken bij het bakken van koekjes bijvoorbeeld. Als je verschillende recepten uitprobeert, oefent je kind hier ook het lezen en rekenen mee en natuurlijk het onthouden van instructies. Bij een recept is namelijk de volgorde van de handelingen ook heel belangrijk om het recept te laten lukken. Tijdens huishoudelijke klusjes oefent je kind dus al heel veel. Bij het autowassen kan je kind vaak de middellijn oversteken. Vraag je kind dan ook eens de spons met de andere hand te pakken.

 

Mocht je nu zien dat je kind bepaalde werkzaamheden niet wil doen of ontwijkt en daardoor je kind dus niet alle vaardigheden onder de knie krijgt. Dan is het wel verstandig om iemand in te schakelen die je kind hierbij even helpt. Hierna zal je zien dat je kind er weer plezier in krijgt.

 


 

Mijn naam is Renilde en toen ik in 2014 voor het eerst in aanraking kwam met Reflex Integratie had ik meteen zoiets van "dit kan weleens de 'missing link' zijn waarnaar ik op zoek ben". En inderdaad, vaak maakt Reflex Integratie het verschil tussen wel of niet mee kunnen komen in de klas of wel of niet mee kunnen doen aan balspelen tijdens gymlessen bijvoorbeeld. Het kan ook net het zetje zijn naar genoeg zelfvertrouwen om voor jezelf op te durven komen. meer over mij