Sensitiviteit als kracht

Hooggevoeligheid

Als remedial teacher krijg ik vaak te maken met kinderen die naast leerproblemen ook kampen met concentratieproblemen, faalangst of onzekerheid. Ik wil een kind graag helpen, maar wanneer een kind niet lekker in zijn of haar vel zit, kan het moeilijk kennis opnemen. Als ervaringsdeskundige ben ik mij gaan verdiepen in hooggevoeligheid en hoe je hier het beste mee om kan gaan. Dit om de kinderen van nu goed te kunnen helpen. In 2012 heb ik daarom gekozen om de opleiding tot Wijze Ouderconsulent van Stichting Wijze Moeders (Sensikids) te volgen. Hierdoor kan ik jou als ouder ondersteunen bij jouw vragen over je kind en tevens kan jouw kind bij mij terecht voor handvatten om zijn of haar zelfvertrouwen te vergroten.

Gevoelige kinderen

Sommige kinderen kunnen zich moeilijk afsluiten voor de indrukken die ze krijgen via hun zintuigen. Ze zijn extra gevoelig voor geluid, licht, geur, smaak of ze zijn heel gevoelig voor sferen of stemmingen. Kinderen kunnen hier heel druk van worden of trekken zich juist terug. Dit gedrag wordt niet altijd door hun omgeving begrepen. Vooral wanneer kinderen in groep 3 komen en er meer van kinderen verwacht wordt, blijkt soms dat deze sensitieve kinderen moeilijk stil kunnen zitten of zichzelf ‘afzonderen’ of faalangst ontwikkelen. Met als gevolg een vermoeden van ADHD, PDD-NOS of een aan autisme verwante stoornis. Ook zie je vaak de combinatie hoogbegaafd-hooggevoelig. Het is belangrijk dat deze kinderen met hun kwaliteiten worden herkend.

 

De onderstaande test is ontwikkeld door Elaine Aron. Zij doet al onderzoek naar hoog sensitiviteit sinds de jaren zeventig. 

 

Herken jij meer dan 13 punten bij jouw kind of een paar punten in extreme mate, dan is er een grote kans dat jouw kind hooggevoelig is.

 

Jouw kind:

 1. Schrikt snel
 2. Heeft last van kleren die kriebelen, naden in sokken of kledingmerkjes prikken op de huid
 3. Houdt over het algemeen niet van grote verrassingen
 4. Leert meer van een vriendelijke terechtwijzing dan een strenge straf
 5. Lijkt gedachten te kunnen lezen
 6. Gebruikt moeilijke woorden voor zijn/haar leeftijd
 7. Ruikt elk vreemd geurtje
 8. Heeft een scherpzinnig gevoel voor humor
 9. Lijkt zeer intuïtief
 10. Is moeilijk in slaap te krijgen na een opwindende dag
 11. Heeft moeite met grote veranderingen
 12. Wil zich verkleden als zijn/haar kleren nat of zanderig zijn geworden
 13. Stelt veel (waarom) vragen
 14. Is een perfectionist
 15. Heeft oog voor het verdriet van anderen
 16. Houdt meer van rustige spelletjes
 17. Stelt diepzinnige, beschouwende vragen
 18. Is heel gevoelig voor pijn
 19. Kan slecht tegen een luidruchtige omgeving
 20. Heeft oog voor detail (iets op andere plek, verandering aan iemands uiterlijk e.d.)
 21. Kijkt eerst of het veilig is alvorens ergens in te klimmen
 22. Presteert het best wanneer er geen vreemden bij zijn
 23. Beleeft de dingen intensief

 

Gevoelige kinderen hebben baat bij een andere aanpak, ook omdat ze vaak op een andere manier leren. Voor ons als opvoeders ligt hier dé uitdaging om op een nieuwe wijze naar kinderen te kijken en op een andere manier naar hen te luisteren. Wat voor alle kinderen geldt, geldt natuurlijk ook voor sensitieve kinderen; wat voor het ene kind helpt, werkt voor het andere kind niet. Door kennis en inzicht in het sensitieve kind te krijgen, kunnen we hen de ondersteuning en veiligheid bieden die ze nodig hebben. Daarvoor is er een 'Wijze Ouder cursus' ontwikkeld.

Je kan bij mij voor de onderstaande cursussen terecht:

 

Ik ben Oké! training (7 t/m 11 jaar)

Power Puber training (12 t/m 14 jaar)

Wijze Ouder cursus

 

Meer lezen? Zie: http://sensikids.nl/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Remedial teaching / bijles / studiebegeleiding / coaching in werkgebied: Hooge Mierde, Reusel, Hulsel, Lage Mierde, Netersel, Hilvarenbeek, Oirschot, Bladel, Hapert, Eersel, Arendonk, Poppel.