Leren in Zicht - Blog - Remedial teaching. Bestaat dat nog?

BLOG - 9 mei 2021

Remedial teaching. Bestaat dat nog?

Dat vroeg een moeder laatst aan mij. En daar kan ik volmondig JA op zeggen! Het is nog springlevend. Sinds een paar jaar zijn inderdaad bijna alle remedial teachers uit de scholen wegbezuinigd. Extra hulp krijgt je kind tegenwoordig meestal van een onderwijsassistente. Daarom vind je vandaag de dag de meeste remedial teachers in een vrijgevestigde praktijk terug. Remedial teachers zijn in de eerste plaats leerkrachten. Daarnaast hebben zij aanvullende opleidingen gedaan tot leer- en gedragsdeskundigen. Sinds remedial teachers (meestal) niet meer op school aanwezig zijn, zie je steeds meer ouders met hun kind vastlopen.

 

leer- en gedragsdeskundigheid verdwijnt uit de school

De school heeft de deskundigheid niet meer in huis om laagdrempelig leer- en gedragsproblemen aan te pakken. Daarom stuurt de school je tegenwoordig direct door naar een logopedist als je kind lees- of spellingproblemen heeft. Bij een vermoeden van dyslexie mag je naar een instituut dat je kind hierop test en bij een diagnose volgt je kind ook bij hen het dyslexietraject. Als er sprake is van gedragsproblemen dan word je doorgestuurd naar het CJG die je vervolgens weer doorstuurt naar het GGZ.

 

Voorheen gingen kinderen eerst naar de remedial teacher als ze moeite hadden met lezen, spellen of rekenen. De remedial teacher liep toch al rond op school. Ook als kinderen niet lekker in hun vel zaten, konden ze hun hart luchten bij de remedial teacher. Veel kinderen waren bij deze laagdrempelige hulp al goed geholpen en hoefden niet meer te worden doorgestuurd. Tegenwoordig is deze ‘poortwachter’ er niet meer en wordt er jammer genoeg direct doorverwezen.

 

Wat kun je als ouder zelf doen?

Wil je niet direct een stempel (lees diagnose) voor je kind gaan halen, maar eerst kijken of het eenvoudiger kan worden opgelost? (Met een snee in je vinger loop je immers ook niet direct naar de chirurg, maar ga je eerst langs de huisarts). Dan is mijn advies om eens naar een remedial teacher of kindercoach te gaan. Mocht er echt meer of andere hulp nodig zijn, dan kunnen zij je alsnog doorsturen. De kans dat je kind dan ook meteen de juiste hulp krijgt is ook nog eens groter. De remedial teacher en kindercoach hebben namelijk vaak een netwerk van specialisten om zich heen. Profiteer daarvan!


Renilde is mijn naam en in 2009 ben ik mij als leerkracht gaan specialiseren richting leer- en gedragsspecialist door de Master Special Educational Needs te gaan volgen. Na het behalen van mijn certificaat in 2011 ben ik gestart met mijn praktijk voor remedial teaching Leren in Zicht. Sindsdien volg ik jaarlijks nog steeds meerdere trainingen, cursussen en opleidingen. (Vandaar dat ik mij inmiddels psychomotorisch remedial teacher mag noemen). Om op de hoogte te blijven van de nieuwste inzichten op het gebied van (psychomotorische) remedial teaching en om steeds beter te worden in mijn vak.

Ik vind het heel jammer dat de remedial teacher nagenoeg uit de school is verdwenen. De remedial teacher is een bevlogen vakmens, die het beste met je kind voor heeft en zijn/haar uiterste best doet om het beste in jouw kind naar boven te halen. Ieder kind is anders en uniek, de remedial teacher biedt maatwerk aan je kind. meer over mij